Tiedotteet

Tällä sivustolla tiedotetaan Iin ajankohtaisista asioista.

Katso TE-palveluiden tapahtumat

Iissä on kunnostettu luonto- ja virkistyskohteita työllistämishankkeen avulla

Työllistämishanke on onnistunut edistämään pitkään työttömänä olleiden hyvinvointia ja edelleen työllistymistä, sekä elvyttämään alueen luonto- ja virkistyskohteiden käyttöä ja matkailua.

Työtä luonnosta Iissä –hanke on Euroopan sosiaalirahaston, Iin kunnan ja ELY-keskuksen rahoittama hanke, jonka yksi tavoite on syrjäytymisen ehkäiseminen. Hankkeen kaikki työntekijät, yhteensä jo 30 henkeä, ovat taustaltaan pitkäaikaistyöttömiä. He ovat kunnostaneet useita Iin virkistyskohteita, kuten kotia, laavuja ja pitkospuureittejä. Kohteissa on rakennettu myös huusseja, tervattu kattoja sekä raivattu merenrantoja ja joenvarsia avoimemmiksi. Hankkeen työntekijät valikoituvat eri työtehtäviin omien kiinnostuksen kohteidensa ja vahvuuksien mukaan.

Työsuhteen ja koulutusten aikana omaa osaamista on kehitetty ja ylläpidetty. Sosiaaliset taidot, itsetunto, fyysinen kunto ja työelämätaidot ovat parantuneet hyvässä työporukassa, jossa jokainen yksilö on tärkeä juuri omana itsenään. Useat henkilöt ovat palkkatukityöjakson jälkeen työllistyneet avoimille työmarkkinoille.

Pieniltä tuntuvilta teoilla voi olla merkittävää vaikutusta

Geokätköily on harrastus, jossa etsitään koordinaattitietojen perusteella maastoon piilotettuja erilaisia purkkeja. Kunnan kahdeksan geokätköä on suunnittellut ja ideoinut iiläinen Työtä luonnosta Iissä-hankkeeseen työllistynyt nainen. Geokätköissä kerrotaan iiläisistä merkkihenkilöistä, ensimmäisestä naiskansanedustajasta sotasankareihin. Kätköt on sijoitettu eri puolelle laajaa Iin kuntaa siten, että mahdollisimman monia luontotyyppejä on edustettuina merenrannoista aarniometsiin.

Innokkaimmat kätköilijät kiertävät ympäri maailmaa kätköjä etsimässä. Geokätköily on oiva keino houkutella sekä paikkakuntalaisia että ulkopaikkakuntalaisia tutustumaan paikkakuntaan ja sen hienoihin luontokohteisiin. Iin kunnan geokätköillä on kesän 2017 aikana vierailtu jo noin 130 kertaa, ja vierailijoiden joukossa on useita ulkomaalaisia.

Iin Kuivaniemellä sijaitseva Maisemaravintola Merihelmi on toiminut yhtenä työkohteena. Alueella on tehty viheraluetöitä sekä kunnostettu pitkospuureitti ja kota. Reitti on nimetty ”Merimiehen poluksi” ja sen varrelta löytyy merellisistä teemoista kertovia opastetauluja kolmella eri kielellä. Yksi hankkeen työntekijöistä on laatinut taulujen kuvitukset ja toinen tekstit. Lisäksi on tehty Iijoen suistoalueelle melontareittejä. Melontareittien vaikeusasteet vaihtelevat helposta vaativaan. Vanhan hylätyn kettutarhan purkutöissä saatiin sekä ympäristöä siistimmäksi, että monenlaista rakennusmateriaalia kiertoon.

Hankkeessa koottiin myös valokuvanäyttely Iin kotiseutuarkiston kuvista. Nyt kuvat on sijoitettu mm. vanhusten palvelukotien seinille tuomaan lämmintä mieltä ja muistinvirkistystä asukkaille. Kaikkialla yhteisenä teemana kulkee kierrätys-, ympäristö- ja hyvinvointiteema.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Jenni Miettunen
p. 040 147 1045
ii.fi/luonnosta

Iin geokätköstä löytyi iloinen yllätys: jännittyneen 8-vuotiaan ruotsalaistytön kirje kätkijälle. Tyttö oli ensimmäistä kertaa harrastamassa maailmallakin niin suosittua geokätköilyä, ja paikaksi valikoitui Iin kunnan alueelle piilotettu kätkö. Lapsen viesti lämmitti myös geokätkijän sydämen.